Niski Forum
Molimo Vas, ulogujte se!

VladaR-NiS
Niski Forum

LJUDI NISA, UDRUZITE SE!!! :):):)


You are not connected. Please login or register

Nis najlepsi grad u Srbiji :)

Go down  Порука [Страна 1 of 1]

1 Nis najlepsi grad u Srbiji :) on Fri Jul 17, 2009 7:01 pm

[Marko]

[Marko]
Globalni Moderator
Globalni Moderator
Ниш (лат. Naissus, грч. Ναϊσσός, тур. Niş) је највећи град у југоисточној Србији и седиште Нишавског округа. На подручју Града Ниша је према попису из 2002. живело 250.518 становника, док је у самом насељу Ниш живело 173.724 становника, па је тако трећи град по величини град у Србији (без Косова и Метохије). Налази се око 250 километара југоисточно од Београда на реци Нишави. Град Ниш заузима површину од око 597 km², укључујући Нишку Бању и 68 приградских насеља.

Кроз своју дугу историју Ниш се налазио у саставу многих царстава и држава, играјући улогу административног, војног и трговинског центра и важне саобраћајне везе на римском путу Вија милитарис, касније званим Царски друм, који је спајао Европу и Малу Азију. Био је родно место цара Константина Великог, као и царева Констанција II и Јустина I. Сам положај Ниша учинио га је стратешки важним и тиме примамљивим градом за многе освајаче. Ниш се налазио под влашћу Дарданаца, Трачана, Илира, Келта, Грка, Римљана, Хуна, Авара, затим Бугара, Срба, Византинаца и Османлија. Године 1878. поново је ушао у састав Србије, бивајући још под окупацијом у току Првог и Другог светског рата. Утицај различитих народа који су владали Нишом примећује се у културном наслеђу града, пре свега у његовој архитектонској разноврсности.

Код Ниша се рачвају најважније комуникације југоисточне Европе, ка Турској и Грчкој, а поседује међународни аеродром Константин Велики, који носи међународну ознаку INI. Данас је важан привредни, универзитетски, културни и политички центар Србије. Нишки универзитет, основан 1965. године, има 13 факултета и око 30.000 студената. Ниш је, такође, седиште Нишке епархије Српске православне цркве. Smile

Погледај профил корисника

Назад на врх  Порука [Страна 1 of 1]

Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму